Bericht

Evenement Zelfbouwers Centrumeiland 09-11-2019

Geplaatst op 12 november 2019, 16:27 uur

Afgelopen zaterdag 9 november organiseerde de gemeente Amsterdam een bijzondere middag voor de zelfbouwers van Centrumeiland. Kaveleigenaren konden toekomstige buurtgenoten leren kennen en tegelijkertijd meer te weten  komen over de nieuwe straatnamen op Centrumeiland.

Bij het realiseren van Centrumeiland wil de Gemeente Amsterdam samen met de zelfbouwers een succesvolle fijne buurt maken waar het prettig wonen is. Zelfbouwers doen dit  door mooie woningen te ontwerpen en te bouwen en de gemeente door te zorgen voor een goede openbare ruimte  met groen, veilige speelplekken en andere buurtvoorzieningen.

We weten dat het belangrijk is voor een goed gevoel over de plek waar je woont dat mensen elkaar kennen. Als gemeente Amsterdam dragen we graag bij aan die onderlinge kennismaking door het organiseren van activiteiten zoals het bouwcafé of deze middag.

Een tweede aanleiding voor deze  middag waren de  nieuwe straatnamen van Centrumeiland. Bijzondere straatnamen omdat het de eerste keer is dat deze  groep mensen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van Suriname, de Nederlandse Antillen en Indonesië  in Amsterdam straten naar hen vernoemd hebben gekregen.

Amsterdam is  altijd een veelkleurige, diverse stad geweest. Iedere Amsterdammer heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen familiegeschiedenis of je nu in Nederland geboren bent of je wieg stond in Indonesië, Suriname of de Nederlandse Antillen. Voor sommigen van ons is die geschiedenis misschien omstreden of pijnlijk, maar is er wel de wens om die geschiedenis te delen. De gemeente Amsterdam stimuleert het delen van deze verschillende verhalen. 

Om meer begrip te krijgen voor elkaar, om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt  en om zelf te ervaren dat Amsterdam een optelsom is van een meerstemmig verleden. Een verleden dat doorwerkt in het heden en in de toekomst.

Samen met de zelfbouwers van Centrumeiland en hun kinderen hebben we twee borden onthuld. Een grote plattegrond met de straatnamen en een bord met een beschrijving van de mensen achter die namen. Door middel van een gidswandeling konden de zelfbouwers nog veel meer te weten komen over de groep mensen naar wie de straten in de Surinaamse, Antilliaanse en Indonesische buurt van Centrumeiland zijn vernoemd.

Op de afsluitende borrel werd nog lang nagepraat over het zelf bouwen van je huis en de toekomst op Centrumeiland.

 

Fotograaf Marco de Keyzer maakte mooie foto's van het evenement, die via onderstaande link kunt bekijken.

https://photos.app.goo.gl/CW8FEUanE3Bf4hQF9

 



Meer informatie of een vraag?

Carin W. Bosboom, omgevingsmanager IJburg
c.bosboom@amsterdam.nl

 

 

Deel dit: