Verhaal

Het Bouwcafé: Gemeente Kwartiertje, Jardin, zuidelijke natuuroever en meer

Geplaatst op 2 november 2022, 13:55 uur
Illustration

Op woensdag 14 september 2022 vond het Bouwcafé weer plaats! Wij verwelkomden zo’n 30 zelfbouwers, bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente samen. 

De avond werd afgetrapt met een gloednieuw initiatief: ‘het Gemeente Kwartiertje’. Martijn Kruijf, omgevingsmanager van Centrumeiland, informeerde de aanwezigen over alle ontwikkelingen op- en rondom het eiland. Zo kwamen onder andere de ondergrondse afvalcontainers aan bod die worden geplaatst aan de Muiderlaan t.h.v. kavel 10-01 en aan de Strandeilandlaan.

Bart Aptroot, architect bij One Architecture van de Jardin (kavel 07-01) op Centrumeiland, luidde het ontwerp van de maand september 2022 in: ‘Jardin, voor stedelingen met een groen hart’. Met enthousiasme lichtte Bart de woonstijl- en groenworkshops met toekomstige bewoners toe die het huidige ontwerp mede hebben vormgegeven. De hoofdentree doet de naam van het gebouw eer aan: een hoge groene doorgang die bezoekers en bewoners meeneemt naar een uitbundig en duurzaam hof.

Marianne Griffioen, hoofdontwerper bij gemeente Amsterdam en Els Corporaal, stadsecoloog, namen ons mee door het proces- en de totstandkoming van de zuidelijke natuuroever aan de Strandeilandlaan. IJburg dient als een schakel van Amsterdam Oost naar Amsterdam Noord. Door de groene strook die op het eiland aanwezig is kunnen dieren, waaronder de ringslang en de waterspitsmuis, veilig migreren binnen de Nature 2000.

Gerben Janse, lid van het Bouwcaféteam, sloot de avond af met een korte vragenronde waarbij de aanwezigen ideeën, vragen en opmerkingen met elkaar konden uitwisselen. Ook stelden vertegenwoordigers van het DeelCentrum, CPO “de Bakstayn” en de Bouwgaard zich voor. De avond werd beëindigd met een netwerkborrel waar zelfbouwers, bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente met elkaar konden napraten onder het genot van een snack en drankje.

Wil je meer weten over het Bouwcafé? Kijk even op hallocentrumeiland.nl of stuur ons een mailtje: zelfbouwcentrumeiland.nl. Deze afgelopen editie van het Bouwcafé was ronduit zeer geslaagd! In november vindt de volgende editie plaats. Houd hiervoor hallocentrumeiland.nl en de nieuwsbrief in de gaten. Graag tot dan!

Deel dit: