Locatie

Bouwgaard Centrumeiland

Quashibastraat t.o. 40, Amsterdam
Buurt(moes)tuin

Verplaatsbare buurt(moes)tuinen gemaakt en geïnitieerd voor en door de buurt.

De Bouwgaard is een bewonersinitiatief voor tijdelijke en verplaatsbare buurt(moes)tuinen op Centrumeiland, waar buren elkaar kunnen ontmoeten, waar getuinierd kan worden in de moestuinbakken en waar kinderen veilig kunnen spelen in een wijk in opbouw. 

Het idee voor de Bouwgaard is in 2019 ontstaan en ontworpen door Bregt Balk. Sinds 2020 is de eerste Bouwgaard in de Quashibastraat een feit met 12 moestuinbakken, 10 fruitbomen, een waterakker en een pizzaoven. Sinds 2023 is er een tweede Bouwgaard bijgekomen op de Nydia Ecurystraat. In deze Bouwgaard, staan moestuin- en plantenbakken, er zijn bomenstammen voor de kinderen om te spelen en picknicktafels.

Zodra de wadi's definitief wordt ingericht zullen de moestuinbakken verplaats worden naar andere tijdelijke wadi's in het nieuwere deel van Centrumeiland. Zo wordt Centrumeiland leefbaar en krijgen de bewoners een groene plek in de tijdelijke situatie omringd door bouwwerkzaamheden.

Als Centrumeiland bijna af is, krijgt de Bouwgaard ook een plek in het definitieve bestemmingsplan! Dit zal zijn in Wadi L op de hoek van de Pierre Laufferstraat en de Quashibastraat. Anno 2027 kunnen de bomen en gewassen definitief de grond in en blijft de Bouwgaard een ontmoetingsplek waar de buurt kan tuinieren! Een Groene Oase in de stad!

Illustration
 
Deel dit:
Contactpersonen van Bouwgaard Centrumeiland
Historische activiteiten in Bouwgaard Centrumeiland
Projecten m.b.t. Bouwgaard Centrumeiland
Op de kaart