Bericht

Artikel over Centrumeiland in het Parool

Geplaatst op 12 januari 2021, 09:38 uur

Op Centrumeiland is geen ruimte voor Belgische toestanden

Haveneiland, Steigereiland en Rieteiland is nu Centrumeiland op IJburg aan de buurt. Hier kunnen zelfbouwers hun slag slaan, liefst met duurzame, ecologische ambities. De eerste vijf gezinnen hebben er hun woning al betrokken. Wat is er van te zien?

De eerste huizen op het Centrumeiland van ­IJburg rijzen op uit de modder en de rupsbandsporen. En dat zijn volgens de mode en voorkeuren van de zelfbouwers, torentjes van vier etages met een plat dak. Eén zelfbouwer heeft een puntdak aangedurfd in combinatie met een houten gevelbekleding.

Het Centrumeiland moet het mekka worden voor zelf bouwende burgers en architecten. Het is het grootste zelfbouwproject van Amsterdam. Zeventig procent van de kavels op Centrumeiland is ervoor gereserveerd. Daarmee is het een plek die afwijkt van de middelmaat en eenvormigheid die bovendien duurzaamheid als hoofddoel heeft. Het regenwater mag hier niet zomaar weggutsen in het riool maar vindt zijn weg naar grasdaken en wadi’s, bovengrondse bekkens – en anders wel naar wc’s en wasmachines. Rainproof heet dat in goed Nederlands.

Al in 2013 zou dit eiland tot ontwikkeling worden gebracht, maar de naweeën van de kredietcrisis brachten de zaak tot stilstand. De noordkant van IJburg bleef daardoor nog lang een vrijplaats voor surfers en zonnebaders, de recreatiezone van de nieuwbouwwijk. Het zand was opgespoten, en daar bleef het bij. En nu, het is raar om te zien, tekenen zich er de eerste contouren af van een nieuwe wijk, niet eens zo ver van de energiecentrale. Een wijk die met een gracht gescheiden wordt van het grote Haveneiland aan de zuidkant.

Klik hier voor het hele artikel. 

Illustration
 
Deel dit: