Bericht

Start aanleg Zuidoever Centrumeiland

Geplaatst op 16 februari 2021, 09:27 uur

We gaan binnenkort starten we met de aanleg van de Zuidoever langs de Strandeilandlaan op Centrumeiland. De Zuidoever wordt een natuuroever met diverse gras- en kruidensoorten, orchideeën, oeverplanten en verschillende bomen. Er komen ook verblijfsplekken voor dieren zoals padden, vleermuizen, de ringslang en de oeverzwaluw.

 

De Zuidoever vormt een ecologische verbinding met de Diemervijfhoek die aan de overkant van het water ligt. De natuuroever is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook belangrijk voor een leefbare, gezonde en weerbare stad die bestand is tegen hitte en wateroverlast.

 

De natuur krijgt alle ruimte

Omdat de natuur op de Zuidoever alle ruimte krijgt, is het straks niet meer mogelijk om op de oever te lopen of om er met een bootje aan te leggen. Dat is nodig om de bloemen, planten en de leefomgeving van de dieren te beschermen.

 

Om de natuur en het open water toch goed te kunnen beleven, maken we ook een wandelpad dat langs het glooiende landschap loopt. Hiernaast maken we een nieuw uitrengebied voor honden.

 

Wanneer

De aanleg van de Zuidoever start in maart 2021 en duurt ongeveer vijf maanden. We voeren eerst verschillende grondwerkzaamheden uit. Daarna maken we een nieuwe oever, een paddenpoel en een oeverzwaluwwand. Als laatste zaaien we de grassen en kruiden in en planten we de struiken. Het exacte moment van zaaien en planten is afhankelijk van de weersomstandigheden. De bomen worden in het najaar van 2021 geplant.

 

Het laatste stukje van de Zuidoever (aan de kant van Strandeiland) kunnen we pas aanleggen zodra de nieuwe brug klaar is. Dit is naar verwachting begin 2025.

 

Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer

We sluiten het werkterrein af met bouwhekken. Het fietspad langs de Strandeilandlaan wordt tijdelijk iets smaller. Het fietsverkeer heeft verder nauwelijks hinder van de werkzaamheden.

 

De bushalte aan de Peter Martensstraat blijft tijdens de werkzaamheden normaal bereikbaar.

 

Als we klaar zijn met de aanleg, blijven de bouwhekken nog een tijdje staan om de oever in haar eerste groeifase extra te beschermen. Na de zomer van 2021 halen we de bouwhekken weg en kunnen het nieuwe voetpad en het honden uitrengebied worden gebruikt. We zetten de eerste jaren nog wel een houten hekwerk langs het nieuwe voetpad om de oever te beschermen.

 

Contact

Vragen? Neem dan contact op met de omgevingsmanager van Centrumeiland, Martijn Kruijf, via m.kruijf@amsterdam.nl

 

Deel dit: