Bericht

Start aanleg Zuidoever Centrumeiland

Geplaatst op 25 oktober 2021, 12:54 uur
Illustration

Eind januari 2022 starten we met de aanleg van de Zuidoever langs de Strandeilandlaan op Centrumeiland. De Zuidoever wordt een natuuroever met diverse gras- en kruidensoorten, orchideeƫn, oeverplanten en verschillende bomen. We gaan in twee stappen met de werkzaamheden aan de Zuidoever aan de slag. Het eerste deel van de aanleg duurt van januari tot en met 27 mei 2022.

Naast plantensoorten komen er verblijfsplekken voor dieren zoals padden, vleermuizen, de ringslang en de oeverzwaluw. Bekijk de kaart om te zien welke dieren er kunnen komen.

Natuuroever
De Zuidoever vormt een groene verbinding met de Diemervijfhoek die aan de overkant van het water ligt. De natuuroever is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook belangrijk voor een leefbare en gezonde stad die bestand is tegen hitte en wateroverlast.

Nieuw wandelpad
Omdat de natuur op de Zuidoever alle ruimte krijgt, is het straks niet meer mogelijk om op de oever te lopen of om er met een bootje aan te leggen. Dat is nodig om de bloemen, planten en de leefomgeving van de dieren te beschermen. Om de natuur en het open water toch goed te kunnen beleven, maken we een wandelpad dat langs het glooiende landschap loopt. Hiernaast maken we een nieuw uitrengebied voor honden dat ook toegankelijk wordt gemaakt voor mindervaliden.

Wanneer
Door problemen in de aanbesteding was het niet mogelijk om de werkzaamheden al afgelopen winter uit te voeren. We voeren de werkzaamheden aan de Zuidoever in twee stappen uit. Het eerste deel van de aanleg duurt van 24 januari tot en met 27 mei 2022. Er wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag vanaf 7.00 uur. Het tweede en laatste deel van de Zuidoever (aan de kant van Strandeiland) kunnen we pas aanleggen zodra de nieuwe brug naar Strandeiland klaar is. Dit is naar verwachting begin 2025.

Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer
We sluiten het werkterrein af met bouwhekken.

  • Het fietspad langs de Strandeilandlaan wordt tijdelijk iets smaller. Het fietsverkeer heeft verder nauwelijks hinder van de werkzaamheden.
  • De bushalte aan de Peter Martensstraat blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar.


Wandelpad en uitrengebied eind 2022 open
Als we klaar zijn met de aanleg, blijven de bouwhekken nog een tijdje staan om de oever in haar eerste groeifase extra te beschermen. Eind 2022 halen we de bouwhekken weg en kunnen het nieuwe wandelpad en het uitrengebied voor honden worden gebruikt. We zetten de eerste jaren nog wel een houten hekwerk langs het nieuwe voetpad om de oever te beschermen.

Contact
Vragen? Neem dan contact op met de omgevingsmanager van Centrumeiland, Martijn Kruijf via m.kruijf@amsterdam.nl

Illustration
Naast plantensoorten komen er verblijfsplekken voor dieren zoals padden, vleermuizen, de ringslang en de oeverzwaluw. Bekijk de kaart om te zien welke dieren er kunnen komen.
Deel dit: