Bericht

Het land voor Strandeiland ligt klaar

Geplaatst op 21 april 2022, 11:32 uur
Illustration

Wie IJburg vanuit de lucht bekijkt, kan het al zien. Het land voor Strandeiland ligt er! Er is in 3,5 jaar meer dan 138 hectare land gemaakt waarop we 8000 huizen voor ruim 20.000 Amsterdammers gaan bouwen.

Nieuw land
Wat er achter de hekken van Strandeiland gebeurt is uniek voor Nederland. Strandeiland is laagje voor laagje opgebouwd met 14 miljoen kubieke meter zand uit het Markermeer en het IJsselmeer. Het zand is aangevoerd met zandschepen.

Duurzaamheid voorop
Vrijwel alle zandschepen waren aangepast om de stikstofuitstoot met meer dan 90 procent te beperken. Door het gebruik van biobrandstof, elektrische voertuigen en uitstootarme schepen werd ook de uitstoot van koolmonoxide met bijna 28 procent verminderd.

Normaal gesproken zouden hiervoor 500.000 vrachtwagens nodig zijn geweest. Nu hebben wij dit met ongeveer 14.000 scheepsladingen gedaan. Daarmee is 138 hectare land gemaakt, evenveel als 215 voetbalvelden.

Planning
Het land voor de Muiderbuurt moet nog tot eind 2022 zakken en tot rust komen (zetten). Daarna kunnen we de grond klaar gaan maken voor de bouw. De Muiderbuurt is het zuidelijke deel van Strandeiland. We verwachten dat de bouw daar in 2024 start. De oplevering van de eerste woningen in de Muiderbuurt staat gepland rond de zomer van 2025.

Duurzame stadswijk
Op Strandeiland willen we juist energie opwekken. Op de daken van de woningen komen zonnepanelen en we onderzoeken of we zelfs een zonneveld kunnen maken. Duurzaamheidsadviseur Lianne Hulsebosch vertelt hier meer over in de video.


Deel dit:
1 reactie

bericht verwijderd