Bericht

Straatnamen Strandeiland bekend

Geplaatst op 4 juli 2022, 11:47 uur
Illustration

Strandeiland ligt er, de huizen zijn er nog niet. De straatnamen zijn inmiddels al gekozen. 'Amsterdam Wereldstad´ is het thema. De straten, pleinen, kades en bruggen worden vernoemd naar mensen uit alle delen van de wereld op het gebied van wetenschap, filosofie, literatuur en kunst.

Strandeiland: nieuwe stadswijk aan het IJmeer
Strandeiland, het vijfde eiland van IJburg, wordt over een periode van 20 jaar ontwikkeld. Deze nieuwe stadswijk gaat een woonplek bieden aan 20.000 Amsterdammers. Er komen 8.000 woningen, 120.000 vierkante meter aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen, een ongeveer 750 meter lang stadsstrand, een haven, sluis en bijna 6 hectare aan groen voor sporten, spelen en ontmoeten.

Uitbreiding
Het overkoepelende thema voor Strandeiland is ‘Amsterdam Wereldstad’. Strandeiland is een recente uitbreiding van de stad. Het eiland strekt zich uit richting het oosten, naar de voormalige Zuiderzee. Het doet denken aan een 17e-eeuwse stadsuitbreiding: de aanleg van Oostenburg.

Wereldburgerschap
De straatnamen in Oostenburg herinneren nog aan de 17e-eeuwse internationale ambitie van de stad. Nu willen we nog steeds een internationale stad zijn door ons ideaal van wereldburgerschap. Dit willen we terug laten komen in de straatnamen op Strandeiland. Daarom vernoemen we de straten, pleinen, kades en bruggen hier naar mensen uit alle delen van de wereld op het gebied van wetenschap, filosofie, literatuur en kunst. Mensen die met andere woorden een bijdrage hebben geleverd aan de wereldbeschaving.

Om aan te sluiten op de fysieke aspecten van Strandeiland, vernoemen we ook een aantal straten naar wereldwijde troggen en stranden.

Een paar opvallende personen naar wie de openbare ruimte genoemd wordt:

De Britse schrijver George Orwell (1903-1950), beroemd door zijn scherpe politieke analyses en maatschappijkritiek. Een bekend citaat: ‘Als vrijheid iets betekent, dan is het het recht mensen dingen te zeggen die ze niet willen horen.’ Orwell waarschuwde ook tegen ‘Newspeak’, een taal bedoeld om mensen volledig te manipuleren.

Frida Kahlo (1907-1954). De Mexicaanse Frida Kahlo kreeg een vreselijk ongeluk waardoor ze blijvend invalide werd en chronisch pijn leed. Kahlo maakte vele aangrijpende zelfportretten, zoals deze, waarin zij te zien is met haar hulpmiddelen. Ondanks haar pijn en tegenslag leefde ze intens en hartstochtelijk.

Hokusai (1760-1849) was een Japanse tekenaar en schilder. Zijn houtsnede de ‘Grote golf van Kanagawa’ is één van de bekendste beelden ter wereld. Op het kunstwerk zijn enkele boten te zien die op een zee van reusachtige golven proberen te varen. De grootste golf dreigt de roeiers te vermorzelen. In deze golf is een monster met klauwen te zien, dat de kracht van de natuur verbeeldt, maar ook de kracht van de roeiers.

Colette (1873-1954) was een vrijgevochten Franse schrijfster. Ze was zeer succesvol met haar werk en leidde bovendien een hartstochtelijk liefdesleven. In 1925 kreeg Colette een relatie met de 16 jaar jongere Maurice Goudeket (1889-1977), een Franse zakenman en journalist van Nederlandse herkomst, met wie ze in 1935 trouwde. Later maakte ze zich definitief los van de illusies van de liefde.

Tagore (1861-1941). De Indiase dichter en schrijver Tagore was de eerste Indiase winnaar van de Nobelprijs. In 1930 ontmoette hij de natuurkundige Albert Einstein. Vrijheid was een belangrijk thema in Tagores denken. Hij zag politieke vrijheid naast de noodzaak voor een individu om naar zijn geweten te handelen.

Andere straatnamen
Benieuwd geworden naar alle straatnamen? Bekijk de lijst met namen (PDF, 149 kB).

Deel dit: