Bericht

Woningbouwproject Robin Wood wint World Architecture Award

Geplaatst op 19 december 2022, 11:01 uur
Illustration

Robin Wood, het multifunctionele woningbouwproject op Centrumeiland wint een World Architecture Award tijdens het World Architecture Festival in Lissabon. In de categorie ‘WAF Future Project – Residential’ is het project verkozen tot het beste toekomstige woongebouw. De jury roemde het gebouw vanwege de duurzaamheid, de sociale visie en de flexibiliteit.

Duurzaam en betaalbaar houten stadsblok
Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam komt Robin Wood: een duurzaam, houten woningbouw project. Er komen 165 flexibel indeelbare woningen voor een brede doelgroep waarvan 83 middeldure huurwoningen en 82 vrije sector huurwoningen. De indelingen zijn flexibel aanpasbaar, waardoor de levensduur van het gebouw wordt verlengd en woningen kunnen veranderen met de woonwensen van bewoners. In het gebouw komen ook een broedplaats, voorzieningen voor kantoren en horeca.

Hoge duurzaamheid en community building
Het gebouw heeft een lage milieu-impact en is energieneutraal. Ook heeft Robin Wood hoge ambities voor ecologie, landschap en water(opvang), mede dankzij het Tiny Forest dat in het openbare binnenterrein zal verrijzen. Robin Wood is ook in sociaal opzicht duurzaam dankzij de vele manieren waarop het bijdraagt aan community building. Het gebouw biedt vele ontmoetingsplekken en lokale voorzieningen voor bewoners en buurtgenoten. De trappen, de verbrede galerij, het hangende terras en de collectieve loungeplek zijn een aaneenschakeling van plekken die uitnodigen tot samenzijn.

Start bouw en oplevering 
De bouw start naar verwachting halverwege 2023. De oplevering staat gepland voor 2026.

Centrumeiland IJburg
Centrumeiland is hét zelfbouweiland van de stad en krijgt zo’n 1.500 woningen. Op verschillende type zelfbouwkavels kunnen bewoners hun eigen droomwoning laten bouwen. Daarnaast zijn er enkele kavels bestemd voor projectbouw door een ontwikkelaar, net zoals project Robin Wood. Uniek aan deze kavel is de positie aan de entree van het eiland waarmee het gebouw een gezichtsbepalende functie krijgt en een baken voor de wijk wordt.

Opdrachtgever: Edwin Oostmeijer

Projectontwikkeling en MaMa PioneersArchitect: ANA architecten en Marc Koehler Architect.

Bron beeld: Beauty and the Bit

Deel dit: