Bericht

Flexwoningen op Strandeiland

Geplaatst op 15 februari 2023, 10:42 uur
Illustration

De druk op de woningmarkt in Amsterdam is hoog. We willen iedereen de kans geven om een thuis te vinden. Daarom plaatsen we flexwoningen in de stad. Er komen ook 380 flexwoningen op Strandeiland die daar 10 jaar blijven staan. Daarmee worden de bewoners van deze woningen de eerste bewoners van Strandeiland.

Een flexwoning is een tijdelijke sociale huurwoning die te verplaatsen is. Het gaat niet om containerwoningen. De flexwoningen hebben een kwaliteit die te vergelijken is met blijvende woningen. Ze zijn duurzaam en opnieuw te gebruiken.

Eind 2024 klaar
We verwachten dat de bouw van de woningen rond de zomer van 2024 start. Ze zijn dan op zijn laatst eind 2024 klaar. Na 10 jaar worden ze verplaatst naar een andere plek in Amsterdam of ergens anders. De flexwoningen staan straks de bouw van de blijvende woningen en voorzieningen in de omgeving niet in de weg.

Flexwoningen in Makerskade
De woningen komen in de wijk Makerskade te staan. De plek van deze wijk staat aangegeven op de afbeelding. De Makerskade wordt in de toekomst een woon- en werkgebied. Waar de woningen precies komen en hoe ze eruit komen te zien is nog niet bekend.

Voor wie
We bekijken per plek wie er in de flexwoningen komen wonen. We gaan nu ervan uit dat 33 procent van de woningen voor statushouders is. De andere 67 procent is voor woningzoekenden die voorrang krijgen, studenten en jongeren tot 28 jaar. En voor mensen die in het onderwijs, de zorg of bij de politie werken. Bewoners van de flexwoningen krijgen in principe huurcontracten voor een bepaalde tijd. Het is de bedoeling dat deze bewoners op een gegeven moment verhuizen naar een andere, definitieve woning.

Hoe nu verder
We werken op dit moment samen met woningcorporaties het plan voor de flexwoningen verder uit. Daarna bespreken we dit met de gemeenteraad. Wanneer er meer bekend is, leest u dat op onze website.

Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van IJburg.

Contact
Vragen? Neem dan contact op met de omgevingsmanagers van IJburg:

Illustration
De flexwoningen komen in de wijk Makerskade te staan. De plek van deze wijk staat aangegeven op de afbeelding. De Makerskade wordt in de toekomst een woon- en werkgebied. Waar de woningen precies komen en hoe ze eruit komen te zien is nog niet bekend.
Deel dit: