Bericht

Inrichting straten en groen op Centrumeiland

Geplaatst op 15 februari 2023, 11:25 uur
Illustration

Op Centrumeiland worden niet alleen woningen gebouwd, maar we gaan ook de straten en het groen inrichten. We werken nu het definitieve ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte verder uit. Daarna zoeken we een aannemer die het werk kan uitvoeren. Dit duurt bij elkaar ongeveer een half jaar. In het najaar van 2023 starten we met het definitief inrichten van de eerste straten en groen.

Tijdelijke inrichting
Sommige bewoners moeten lang wachten op ingerichte straten en groene plekken. We gaan daarom een aantal toekomstige wadi’s tijdelijk inrichten met gras, picknicktafels en plantenbakken. We richten in maart 2023 als eerste de wadi’s aan de Van Gamerenstraat tijdelijk in.

Wat is een wadi
Een wadi is een groene greppel. Het zorgt ervoor dat de grond beter bestand is tegen heftige regenval. De wadi’s zijn belangrijk om Centrumeiland rainproof te maken. Een wadi zorgt niet alleen voor wateropvang, maar het zijn ook plekken om elkaar te ontmoeten, te spelen en te genieten van het groen.

Regels bij het inrichten

  • We richten de straten pas definitief in als alle woningen aan beide kanten van een straat klaar zijn. We wachten niet op kavels die zijn vertraagd of opnieuw worden uitgegeven.
  • We leggen eerst de straten aan en daarna richten we de wadi’s in met groen.
  • We leggen de straten van gevel tot gevel in één keer aan. Zo komen er geen kuilen in de weg waar water in blijft staan. We kunnen een straat of plein niet voor de helft aanleggen.
  • Een straat met een helling aanleggen is lastiger. De aannemer legt deze straten daarom met één ploeg achter elkaar aan. Ze kunnen dan niet op verschillende plekken tegelijk werken.
  • Enkele straten worden autovrij. Als er nog bouwverkeer door deze straten moet rijden, kunnen we daar de straten nog niet inrichten.
  • Als we straten eerder definitief kunnen inrichten, dan doen we dat.

Eilandraad
De tijdelijke inrichting is besproken met de Eilandraad. Dit is een klankbordgroep met bewoners van Centrumeiland. Meepraten over wat goed gaat op Centrumeiland of wat beter kan? Neem dan contact op met omgevingsmanager Martijn Kruijf via 06 5141 9935 of m.kruijf@amsterdam.nl

Wanneer
Op de kaart is te zien wanneer we de straten definitief gaan inrichten. De planning kan nog veranderen. 

Deel dit: