Bericht

Mobilis gaat bruggen Strandeiland en Centrumeiland bouwen

Geplaatst op 16 februari 2023, 10:02 uur
Illustration

Mobilis B.V. gaat op IJburg de Annemie Wolffbrug en de Lee Millerbrug bouwen. De 2 bruggen verbinden Haveneiland, Centrumeiland en Strandeiland met elkaar. De bruggen zijn met name belangrijk voor Centrumeiland, Strandeiland en Buiteneiland.

Gemeente Amsterdam en Mobilis B.V. ondertekenden onlangs de aanbestedingsovereenkomst voor de bouw van de 2 bruggen. Mobilis scoorde het beste op een combinatie van inschrijfbedrag, risicobeheersing en duurzaamheid.

Natuurinclusieve bruggen
“Mobilis is geen onbekende in het Amsterdamse”, zegt Remco Hoeboer, directeur Mobilis. “We zijn trots op deze mooie samenwerking en kijken uit naar de bouw van 2 bruggen waar we natuur en groen integreren in de bouwconstructie.”

Eilandbruggen
“Beide bruggen zijn onderdeel van de familie ‘Eiland-bruggen’. Voor de nieuwe bruggen is extra aandacht besteed aan natuurinclusief bouwen (natuur en groen integreren in de bouwconstructie) en zorgvuldige detaillering. Zo komen bij de bruggen bijvoorbeeld speciale nestmogelijkheden voor vleermuizen en vogels. De aansluitende paviljoens en parkeerinrit achter de Lee Millerbrug op Strandeiland zijn ook onderdeel van de opdracht. We zijn verheugd op deze wijze te kunnen bijdragen aan de toekomstige gemeenschap en omgeving op IJburg”, aldus Jorrin ten Have van Grimshaw Architects.

Paviljoens
De paviljoens zijn ruimtes die gebruikt kunnen worden voor activiteiten op het water en het strand. Er kan bijvoorbeeld een restaurant komen of een watersportclub. De brug zorgt dus niet alleen voor een goede verbinding, maar geeft de bewoners van IJburg ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Ontwerp
De gemeente Amsterdam heeft het ontwerp en het contract gemaakt. Hierbij hebben we samengewerkt met ingenieursbureaus, waaronder Sweco en Grimshaw Architects. “Ik ben blij met het huidige resultaat, trots op het hele team wat hieraan gewerkt heeft en kijk uit naar het eindresultaat: sierlijk vormgegeven bruggen die de nieuwe eilanden definitief met elkaar zullen verbinden en prachtige paviljoens die de entree van Strandeiland markeren”, aldus Frits Groot, projectmanager vanuit het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam.

Planning
In het tweede kwartaal van 2023 starten de uitvoeringsvoorbereidingen. Volgens de huidige planning kunnen de bruggen en paviljoens in 2026 in gebruik worden genomen. De verlengde IJtram (lijn 26) kan naar verwachting al met kerst 2025 over de bruggen rijden. De tram rijdt naar Strandeiland met een tussenstop op Centrumeiland. Voor de huidige en nieuwe bewoners van Centrumeiland en Strandeiland betekent dit een directe verbinding met het Centraal Station.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met Carin Bosboom, c.bosboom@amsterdam.nl of 06 8351 5465.

Deel dit:
1 reactie

Emiel Koning

za 18 februari 2023 13:37
Dan hoop ik dat zij dat beter doen dan de makers van de bruggen van het Haveneiland...?