Bericht

Elektriciteitsstation Strandeiland geeft de stad nieuwe energie

Geplaatst op 27 februari 2023, 10:48 uur
Illustration

Strandeiland, nu nog een lege kale vlakte, heeft één groot lichtpunt. Het gloednieuwe elektriciteitsstation van Liander is klaar en gaat aan. Het levert energie aan de circa 8.000 nieuwe woningen op Strandeiland en aan andere delen van de stad. Het station is duurzaam gebouwd en een plaatje om te zien.


Het station is het allereerste gebouw van Strandeiland, het voorlaatste eiland van IJburg aan het IJmeer. 5 jaar geleden was hier alleen nog maar water. Het is een mijlpaal, en niet alleen voor Strandeiland. Het is de eerste van 30 nieuwe elektriciteitsstations die keihard nodig zijn om de stad van genoeg stroom te voorzien.

Stroom is gewoon, of niet?
Stroom uit het stopcontact, het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Toch is het niet zo heel gewoon als u misschien denkt. We doen steeds meer elektrisch. Elektrisch koken. Elektrisch rijden. Werken met computers. Verwarmen met warmtepompen. En bedrijven willen van het gas af en stappen over op stroom. Daarom hebben we steeds meer stroom nodig.

Moderne, duurzame woonwijken zoals die op Strandeiland zijn aardgasvrij. Huizen en bedrijven werken op een lokale warmte- en koelvoorziening. Dat is goed voor het klimaat. Wel is het stroomverbruik soms 3 keer zo hoog als in oudere wijken.

Files op het net
Hierdoor, maar ook door de snelle groei van het aantal bewoners en bedrijven, hebben we meer stroom nodig. Soms zijn er ‘files’ op het stroomnet. Dat is vervelend: als we het net niet snel groter maken, moeten we wachten met bouwen, verduurzamen en ondernemen.

Uitbreiden moet
In 2050 gebruiken we in Amsterdam tot wel 4 keer zoveel stroom als nu. Het grootste deel hebben we de komende 15 jaar al nodig. De beheerders van het stroomnet, Liander en TenneT, gaan daarom samen met de gemeente het net snel uitbreiden en slimmer inrichten.

Veel werk
TenneT en Liander gaan 13 elektriciteitsstations groter maken en 30 nieuwe stations erbij bouwen. Ook bouwt Liander 2.600 nieuwe elektriciteitsruimtes en -huisjes, waarvan 1.200 in de bestaande stad. Om alles met elkaar te verbinden, komen er honderden kilometers kabels in de grond.

Overlast?
Alle nieuwe gebouwen en kabels passen we goed en veilig in. We stemmen ook het werk op elkaar af. Wel gaat u merken dat 1 op de 3 straten in de stad open gaat. Het werk is op straat en in de grond, er komen wegomleidingen en misschien heeft u geluidsoverlast. Als we in uw buurt gaan bouwen, brengen we u op de hoogte.

Meer stroom nodig
Kleinverbruikers van stroom, zoals woningen, sluit Liander altijd aan. En ook terugleveren van stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen, is geen probleem. Maar tot het stroomnet is uitgebreid, moeten bedrijven soms wachten op een nieuwe aansluiting of op meer vermogen. Wel kan de gemeente in zo’n geval misschien helpen.

Een groen station
Het nieuwe elektriciteitsstation op Strandeiland gaat stroom leveren aan een van de groenste en meest duurzame woonwijken van Amsterdam. Daar past het station zelf goed bij. Het heeft een groen dak met daarop 98 zonnepanelen. Van de 72.000 bakstenen is 60 procent eerder gebruikt. Ruim 121 duizend kilo bouw-, sloop- en industrieel afval kreeg een nieuw leven in het metselwerk. En in de gemetselde muur kunnen vleermuizen en vogels hun nesten bouwen. Natuurlijk voldoet het station ook aan alle wettelijke eisen op het gebied van isolatie, ventilatie en geluid.

Wat doet een elektriciteitsstation?
Een elektriciteitsstation zet hoogspanning om in middenspanning en verdeelt de stroom naar transformatorhuisjes. Dus stroom die bij een centrale of windmolen wordt opgewekt gaat via een hoogspanningsleiding, ‘snelweg’, naar het elektriciteitsstation. Daar wordt het omgezet naar middenspanning. Die gaat via dunnere kabels, ‘provinciale weg’, naar vele transformatorhuisjes in de straat. Die maken er laagspanning van dat uit het stopcontact komt. De kabels naar de huizen zijn dan de ‘lokale wegen’.

Beeld: Jacques Tillmanns.

1 reactie

Eimert Vink

za 25 maart 2023 12:04
Zijn er ook plannen om antennes te plaatsen op dit gebouw voor beter mobiel bereik in de omgeving (Centrumeiland, Diemer Vijfhoek, IJmeer)? Zie ook: https://hallocentrumeiland.nl/wens/962/slecht-bereik-binnenshuis-met-vodafone