Bericht

Eeuwenoude botten op IJburg

Geplaatst op 12 april 2023, 15:30 uur
Illustration

In het Strandlokaal is een mini tentoonstelling van gevonden botten. Alle botten van de tentoonstelling zijn gevonden bij het landmaken voor IJburg. Er liggen bijvoorbeeld botten van een mammoet, een wolharige neushoorn en een reuzenhert.

Alle tentoongestelde botten zijn gevonden bij het landmaken van IJburg. De botten liggen in een vitrinekast met een nummer erbij. Aan de vitrinekast hangen informatiekaartjes met dezelfde nummers. Per kaartje wordt extra informatie over de vondsten gegeven. Er staat informatie over het dier, in welke tijd het dier leefde en wat voor bot het is.

Verschillende periodes
De gevonden botten zijn afkomstig van dieren uit verschillende periodes in de tijd. Er liggen bijvoorbeeld botten van dieren uit de laatste ijstijd, zoals de mammoet. Ook liggen er botten van dieren uit de warme periode voor de laatste ijstijd, van ongeveer 120.000 jaar geleden. Een voorbeeld hiervan is de bosolifant. “Het zand van IJburg vertelt een spannend verhaal van en ver verleden”, zegt Frans Roescher, vinder van de tentoongestelde botten. “Als je rondloopt in het zand van IJburg, kijk dan ook eens naar de grond. Misschien vind je wel een prachtig fossiel bot.”

Bijzondere dieren
Er hebben bijzondere dieren in dit gedeelte van Nederland geleefd. Mammoeten, wolharige neushoorns, bosolifanten en reuzenherten liepen hier ooit rond. Het reuzenhert had een schouderhoogte van ongeveer 2 meter. Het gewei van het hert kon wel 3.60 meter breed worden. Benieuwd naar de rest van de dieren? Neem dan snel een kijkje in het Strandlokaal.

Strandlokaal
In Strandlokaal IJburg is informatie over IJburg en de ontwikkeling van het gebied. U vindt hier een expositie en er staat een grote maquette van het gebied. Ook is er ruimte voor buurtinitiatieven.

Adres en openingstijden
Strandlokaal IJburg is gevestigd op Pampuslaan 505
Het lokaal is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Contact
Heeft u vragen over de tentoonstelling? Neem dan contact op met Carin Bosboom.

E-mail: c.bosboom@amsterdam.nl
Telefoon: 06 8351 5465

Voor vragen over het Strandlokaal kunt u contact opnemen met Denise Peroti.

E-mail: d.peroti@amsterdam.nl
Telefoon: 06 1069 8899

Deel dit: