Bericht

Gerda Tarobrug klaar voor bouwverkeer

Geplaatst op 30 juni 2023, 14:43 uur
Illustration

Op woensdag 28 juni was de feestelijke oplevering van de Gerda Tarobrug. Dit is de eerste brug tussen Centrumeiland en Strandeiland. De brug is een belangrijke route voor bouwverkeer voor het bouwen van 8.000 woningen op Strandeiland. Bewoners van Centrumeiland kregen de unieke kans om nu alvast over de brug te lopen. Zij kregen verder een rondleiding op Strandeiland. Bekijk de video!

Bouwverkeer
Voor de ontwikkeling van IJburg is de oplevering van de Gerda Tarobrug belangrijk. Door de brug kan het bouwverkeer makkelijk Strandeiland bereiken. Straks is het een belangrijke ontsluiting voor nieuwe bewoners op Strandeiland. We leggen nu de eerste bouwwegen aan. Ook zijn we gestart met de aanleg van de eerste kabels en leidingen voor elektriciteit, telecom, drinkwater en riolering. In 2024 komen de eerste woningen op Strandeiland. Het gaat om ongeveer 380 flexwoningen op de Makerskade. Dat is op het zuidelijke deel van Strandeiland. Deze woningen zijn waarschijnlijk eind 2024 klaar.

Natuur
Bij de bouw van de Gerda Tarobrug hebben we rekening gehouden met de natuur. De gebruikte verf is beter voor het milieu dan gewone verf. En het vervoer van de brugdelen is over water gegaan. Dit zorgt voor minder uitstoot door vrachtverkeer. Dit blijven we doen als de brug onderhoud nodig heeft.

Ook bij het ontwerp van de brug hebben we rekening gehouden met de natuur. Er zitten vleermuiskasten onder de brug zodat vleermuizen zich kunnen nestelen. Zo proberen we mens en natuur zo goed mogelijk naast elkaar te laten leven.

Het water aan de zuidkant van de Gerda Tarobrug en bij de Diemervijfhoek is beschermd natuurgebied. Er komen daarom geen steigers of aanlegplekken bij de brug. U kunt vanaf Strand IJburg met een bootje, sup, surfplank of roeiboot het water in.

Naam van de brug
Alle bruggen op IJburg horen bij een familie. De ontwerpen van de bruggen horen zichtbaar bij elkaar. De Gerda Tarobrug hoort bij de familie van buitenwaterbruggen. Net als de Margaret Bourke-Whitebrug tussen Haveneiland en Centrumeiland. De brug is vernoemd naar de Duitse oorlogsfotografe Gerda Taro (1910-1937). Ze streed tegen het nazisme en werd in 1933 opgepakt voor het verspreiden van anti-nazipropaganda. Ze wordt gezien als de eerste fotografe die aan het front stierf.

Andere bruggen
In mei 2023 startte de aanleg van de andere 2 bruggen tussen Haveneiland-Centrumeiland en Centrumeiland-Strandeiland. Dit zijn de Annemie Wolffbrug en Lee Millerbrug. De IJtram gaat waarschijnlijk vanaf eind 2025 over de bruggen rijden. De tram rijdt dan naar Strandeiland met een tussenstop op Centrumeiland. Er komen ook 2 nieuwe buslijnen naar Strandeiland met een halte op Centrumeiland. De bus naar station Bijlmer-ArenA gaat eind 2024 rijden en de bus naar station Weesp gaat eind 2025 rijden. Dit zijn snelle HOV-lijnen met elektrische bussen. We leggen daarom een laadstation aan bij het voorlopige eindpunt op Strandeiland.

Contact
Neem bij vragen contact op met de omgevingsmanagers van IJburg:

Blijf op de hoogte
Meer weten over de ontwikkelingen op IJburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 


Deel dit: