Bericht

Drijvende zonnepanelen op Buiteneiland

Geplaatst op 6 februari 2024, 10:34 uur
Illustration

In 2024 beginnen we met het opvullen van het water binnen de dijk van Buiteneiland. Hiervoor gebruiken we herbruikbare grond uit verschillende delen van Amsterdam. Het eiland wordt straks een gronddepot. Dit is een opslagplaats voor grond. Bij de opslagplaats maken we vanaf 2026 gebruik van elektrische voertuigen. Deze elektrische voertuigen willen we lokaal opgewekte duurzame stroom geven. Daarvoor willen we tijdelijk drijvende zonnepanelen binnen de ringdijk van Buiteneiland plaatsen.

Vergunningen
We vragen 2 vergunningen aan. Eerst een omgevingsvergunning van Rijkswaterstaat omdat de zonnepanelen in het water van het IJmeer komen. Ook vragen we een omgevingsvergunning aan bij stadsdeel Oost om af te wijken van het omgevingsplan. Als Rijkswaterstaat en stadsdeel Oost een beslissing hebben genomen over de vergunningen, is het nog mogelijk om hiertegen bezwaar te maken.

Planning
We vragen in 2024 subsidie aan. Ook bereiden we de aanbesteding voor. In 2025 start de aanbesteding waarmee we een partij selecteren voor de aanleg van de zonnepanelen. Eind 2025 zijn ze klaar voor gebruik.

Contact
Carin Bosboom
Omgevingsmanager Buiteneiland 
c.bosboom@amsterdam.nl 

Deel dit: