Bericht

De Warren wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024

Geplaatst op 11 juni 2024, 11:33 uur
Illustration

Het nieuwbouwproject De Warren in IJburg heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 gewonnen, dé publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Het project kreeg ruim 25 procent van de stemmen.

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland met 36 appartementen voor sociale huur en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw wooncoöperatie van Amsterdam. Het gebouw is ontwikkeld door een groep Amsterdammers en zij zijn collectief eigenaar en beheerder. Met dit gebouw laat deze bouwgroep zien dat duurzaam én betaalbaar wonen in Amsterdam binnen handbereik is.

Trots

Kim Otten, initiatiefnemer van het eerste uur en nu bewoner van De Warren, is heel trots: “Wij zijn de eerste wooncoöperatie die het is gelukt, maar nog mooier is dat er nu veel andere wooncoöperaties aan het ontwikkelen zijn. Het is belangrijk voor de stad dat deze beweging blijft groeien, want we hebben behoefte aan meer zeggenschap bij bewoners zelf.”

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is dé publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2022 en augustus 2023 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 250 Amsterdammers uit 78 nieuwbouwprojecten de 10 meest aansprekende. Die 10 projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten bijna 3.500 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

1. De Warren - 25,6 procent
2. Jonas - 14,1 procent
3. De Mahonie - 10,3 procent
4. Beemsterstraat 531A - 9,7 procent
5. Wiltzangh & Flierefluiter - 8,8 procent
6. Lariks - 7,6 procent
7. Crossover - 7,4 procent
8. AMST - 7,4 procent
9. Solid 1c - 4,9 procent
10. Juf Nienke - 4,2 procent

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een jaarlijkse prijs die georganiseerd wordt door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Meer weten

Deel dit: