Project

De Bouwgaard

Geplaatst op 21 december 2020, 19:34 uur
Illustration

De Bouwgaard is een bewonersinitiatief voor een tijdelijke buurt(fruit)tuin op Centrumeiland, waar bomen alvast kunnen groeien, waar kinderen kunnen spelen en buren elkaar ontmoeten en (moes)tuinieren.

Na de startsessie met bewoners en projectteam Centrumeiland, zijn de ideeën voor de Bouwgaard uitwerkt in een plattegrond, begroting en beheersplan. Het projectteam heeft een terrein aan de Quashibastraat, omheining en een startbudget beschikbaar gesteld. De bewoners verzorgen zelf de Bouwgaard. In januari 2020 worden de fruitbomen geplant. In het voorjaar bouwen we de Bouwgaard verder op met moestuintjes, regenwateropvang en een vuurplaats. In het seizoen zullen er activiteiten worden georganiseerd zoals bouwen, tuinieren, snoeien en oogsten. Alle bewoners van Centrumeiland kunnen deelnemen aan de activiteiten in de Bouwgaard. We zijn nog opzoek naar buren die regelmatig mee willen helpen. Groene vingers is niet nodig, die krijg je vanzelf! Scan de QR-code op deze pagina of klik op de link en blijf op de hoogte van de activiteiten via de app-groep.

Sinds 2023  zijn er twee Bouwgaards op Centrumeiland in de Quashibastraat èn de Nydia Ecurystraat. Afgelopen februari is er, tijdens een buren plantdag, een tweede Bouwgaard bijgekomen. In deze buurttuin, op de tijdelijk ingerichte wadi aan de Nydia Ecurystraat, gaan we ook moestuin- en plantenbakken inzaaien en beplanten. Zodra deze wadi definitief wordt ingericht zullen de moestuinbakken verplaats worden naar andere tijdelijke wadi's in het nieuwere deel van Centrumeiland.

Tot slot, het beste nieuws, de Bouwgaard krijgt ook in het definitieve bestemmingsplan een plek! In Wadi L op de hoek van de Pierre Laufferstraat en de Quashibastraat. Anno 2027 kunnen de bomen en gewassen definitief de grond in en blijft de Bouwgaard een ontmoetingsplek waar de buurt kan tuinieren! 

Eren, Suleyman, Mustafa, Malou, Simone, Hedi, Kathelijne, Bregt en Inge

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Lopend
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 5 projectupdates

Bregt Balk

Project volgens planning

Het is tijd om De Bouwgaard officieel te openen! Namens de actieve bewoners nodigen we je graag uit om bij dit moment aanwezig te zijn op zondag 4 juli om 11 uur. Ontmoet je buren met een bakkie koffie/thee/limonade met taart in De Bouwgaard! Je vindt De Bouwgaard aan de Quashibastraat.

0
Open de update in eigen pagina

Inge van Bremen

Project volgens planning

Het voorjaar komt eraan en er is weer veel te doen in De Bouwgaard.

Agenda > To Do:

  • Zaterdag 29 januari 14:00 uur > Houtsnippers scheppen en uitrijden! 
  • Zaterdag 5 februari 14:00 uur > De 6 nieuwe moestuinbakken plaatsen
  • Zaterdag 12 februari 14:00 uur > Tuinaarde in de bakken gescheppen
  • Zaterdag 19 feb...
lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Marcia van der Hart - Simon

do 30 september 2021 20:48
Vandaag met Omgevingsmanager Martijn Kruijf de bouwgaard bezocht. Wat een mooi initiatief in deze nieuwe wijk. Groeien en bloeien, diversiteit in beplanting net zoals Centrum eiland groeit en met iedere nieuwe bewoner meer bloeit.